Ajinomoto Frozen Foods zleca produkcję na Europę polskiej firmie Jawo
"Częstochowska firma Jawo będzie produkować pierożki gyoza na zlecenie
firmy Ajinomoto Frozen Foods, spółki należącej do międzynarodowego
koncernu spożywczo-farmaceutycznego Ajinomoto Group. Jak dowiedział się
serwis portalspozywczy.pl firmy podpisały umowę o współpracy w maju, a
produkcja ruszyła na początku czerwca br.
Słynne japońskie
pierożki fabryki Jawo trafią do ponad 8 tys. restauracji w całej
Europie. Decyzja japońskiego giganta o związaniu się z polskim
podwykonawcą jest wynikiem szybko rosnącego zainteresowania japońską
żywnością w ostatnich latach.
Według przeprowadzonych przez Japończyków badań rynkowych liczba restauracji oferujących kuchnię z kraju wschodzącego słońca wzrosła w ostatnim czasie na starym kontynencie o około 8 tysięcy lokali, dzięki czemu wzrosła też popularność japońskich pierogów. W związku z tym firma Ajinomoto Frozen Foods postanowiła uruchomić produkcję pierogów gyoza również w Europie i powierzyć ją firmie Jawo.
Chcąc utrzymać japońskie standardy jakości wytwarzania żywności w częstochowskiej firmie została uruchomiona nowa specjalna linia produkcyjna dedykowana tylko pierogom gyoza. Obecnie w Jawo będą produkowane pierogi z nadzieniem drobiowo-warzywnym.
W przyszłości Ajinomoto Frozen Foods ma zamiar poszerzyć ofertę o kolejne mrożone wyroby. Produkcja, która rozpoczęła się z końcem czerwca 2013 roku, w pierwszym roku współpracy planowana jest na 300 ton. Sprzedaż produkowanej w Jawo gyozy na rynek całej Unii Europejskiej będzie obsługiwana przez Ajinomoto Foods Europe SAS.
Japońska firma została założona w 1909 roku i obecnie działa w 26 krajach na całym świecie zatrudniając ponad 27 tysięcy pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto spółki za zeszły rok kształtowała się na poziomie 14,1 mld USD.
Firma Jawo działa od 1992 roku i wytwarza około 300 ton produktów garmażeryjnych miesięcznie".
Według przeprowadzonych przez Japończyków badań rynkowych liczba restauracji oferujących kuchnię z kraju wschodzącego słońca wzrosła w ostatnim czasie na starym kontynencie o około 8 tysięcy lokali, dzięki czemu wzrosła też popularność japońskich pierogów. W związku z tym firma Ajinomoto Frozen Foods postanowiła uruchomić produkcję pierogów gyoza również w Europie i powierzyć ją firmie Jawo.
Chcąc utrzymać japońskie standardy jakości wytwarzania żywności w częstochowskiej firmie została uruchomiona nowa specjalna linia produkcyjna dedykowana tylko pierogom gyoza. Obecnie w Jawo będą produkowane pierogi z nadzieniem drobiowo-warzywnym.
W przyszłości Ajinomoto Frozen Foods ma zamiar poszerzyć ofertę o kolejne mrożone wyroby. Produkcja, która rozpoczęła się z końcem czerwca 2013 roku, w pierwszym roku współpracy planowana jest na 300 ton. Sprzedaż produkowanej w Jawo gyozy na rynek całej Unii Europejskiej będzie obsługiwana przez Ajinomoto Foods Europe SAS.
Japońska firma została założona w 1909 roku i obecnie działa w 26 krajach na całym świecie zatrudniając ponad 27 tysięcy pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto spółki za zeszły rok kształtowała się na poziomie 14,1 mld USD.
Firma Jawo działa od 1992 roku i wytwarza około 300 ton produktów garmażeryjnych miesięcznie".
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/japonski-gigant-spozywczy-bedzie-produkowal-w-polsce,88198.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz